2012-11-29

Mormors mormors mormors mormor hette Margta.

Margta Nilsdotter föddes 1698-08-27 i Tönnånger i Skog församling i Hälsingland. Hennes mor tycks ha hetat Margta även hon, fast troligen Persdotter i efternamn.
I födelseboken står det visserligen Margreta, men stavningsvarianterna på namnet var många på den tiden. (Margareta, Margeta, Margreta, Margrita, osv).

Jag har inte ännu hunnit utreda Margtas föräldrar så väl, men det kommer. Kanske hittar jag ytterligare en generation bakåt så småningom?

Idag vet jag att Margta tillhörde haplogruppen J2b1a, vilket är lite ovanligt i dessa trakter.
Att jag vet det beror på att min egen mor testat sitt DNA och tagit ett s.k mtDNA-test.
Just mtDNA nedärvs från mor till barn och det sker ytterst sällan några mutationer eller förändringar, så min mor har ärvt det från sin mor och hon i sin tur från sin mor osv, osv, ända tillbaks till kanske 10-20 000 år sedan eller ännu längre.

Haplogrupp J2b1a ligger närmast under J2b1, som lär ha uppstått mellan 10000 och 20000 år sedan i Nära Östern. (se kartan)




Enligt Wikipedia så är just J2b1 en haplogrupp som i princip inte existerar i Europa.
"J2b1 = Virtually absent in Europe. Found in diverse forms in the Near East."

Så lite nyfiken blir jag såklart hur det kommer sig att en linje med J2b1a hamnat uppe i Hälsingland.på 1600-talet. Det kan förstås vara så att det inte är så unikt som man tror, utan att statistiken förändras varteftersom fler låter testa sitt DNA och underlaget därmed blir större.

Min mors matchningar, dvs andra som testat sig och har samma variant av J2b1a är idag endast två personer; en kvinna i Danmark och en i England. Enligt statistiken så är det ungefär 50 % chans att vi skulle kunna hitta en gemensam anmoder inom de närmaste 28 generationerna, vilket kan innebära ca 700 år tillbaka i tiden. Det lär tyvärr bli svårt att kunna hitta och bekräfta detta i några källor.

Min mor har dock gjort ett komplett mtDNA-test (FMS) och får man en match på den nivån så bör man hitta gemensam anmoder någongång de senaste 16 generationerna, vilket är lite närmre tidsmässigt och kanske, med lite tur, även möjligt att kunna bekräfta med källor.
Den som gör ett FMS (komplett) mtDNA-test får också alltid sin fullständiga haplogrupp bestämd.