2012-02-26

Antavlor och släktträd

En sak jag har lärt mig är; att de flesta som efterfrågar ett släktträd egentligen är ute efter en antavla!

Det är lätt att bli förvirrad när det gäller begreppen inom släktforskningen, många säger till exempel stamtavla trots att det är en antavla man pratar om. Det kanske beror på att man inom husdjursvärlden oftast säger stamtavla (trots att det egentligen är en antavla) man har till hunden eller katten. Varför det blivit så vet jag inte...

En stamtavla är däremot egentligen samma sak som ett släktträd, men som sagt, när folk säger att de vill ha ett släktträd så menar de nästan alltid att de vill ha en antavla.


Illustration på enkelt släktträd
Ett släktträd (eller stamtavla) startar med en person (oftast släktens "grundare") och den personen är då "stammen" i trädet. Sen grenar trädet ut sig uppåt, med huvudpersonens barn, barnbarn, barnbarns barn, osv (ättlingar). Antal grenar i trädet blir olika beroende på hur stor släkten är, en del släkter börjar långt tillbaka i tiden och har växit sig stora, medans en del släkter är relativt nystartade och där antalet barn kanske inte varit så stort. Ett släktträd kan antingen visa alla ättlingar till en huvudperson, eller så går det endast vidare på de manliga grenarna (strikt). Ett släktträd går alltså framåt i tiden. För att kunna göra ett släktträd måste man först göra en släktutredning.



Illustration enkel antavla
En antavla startar med en person (t.ex dig själv) och visar sen personens anor eller rötter, dvs den går bakåt i tiden till skillnad mot stamtavlan (släktträdet).
En annan stor skillnad är att en antavla är förutsägbar, dvs man vet hur många anor den innehåller beroende på hur många generationer bakåt i tiden man går. Varje generation blir dubbelt så stor som den föregående (då varje person alltid har två föräldrar så ökar alltså antalet anor med två varje generation). Man börjar med första generationen som är ens föräldrar och de är alltid två, sen blir nästa generation deras föräldrar, som blir fyra, generation tre innehåller 8 personer, generation fyra har 16 personer, osv, osv. För att kunna göra en antavla krävs att man först gör en anforskning.

Det finns dock några som gör om antavlor till vad de kallar släktträd genom att fysiskt vända på antavlan upp och ner och sätta huvudpersonen nederst och låta dess anor (rötterna) grena sig "uppåt" så att det ser ut som ett träd. Dessa upp-och-nervända antavlorna kallar man sen för släktträd, vilket som sagt bidrar till begreppsförvirringen. Men självklart får man utforma antavlor på sitt eget sätt och det finns ett otal varianter och olika design (cirklar, solfjäder, timglas, osv).



Det finns också riktiga släktträd som är en kombination av både antavla (rötter) och stamtavla (ättlingar). Dessa kan vara mycket imponerande i storlek och omfattning.Titta till exempel på de oerhört vackra släktträd som Anna Murgia handmålar och man kan beställa från hennes företag GeneaMurgia. Hon har massor av exempel på olika träd att beskåda på hemsidan eller på hennes Facebook-sida.
För att kunna göra ett sånt fantastiskt träd krävs att man både har gjort en anforskning och en kompletterande släktutredning.

Att ha sina antavlor och stamtavlor på papper eller tavla är trevligt och pryder ofta sin plats på väggen. Nuförtiden börjar det bli mycket vanligt att man har det tillgängligt i sin dator. Det kan vara som PDF-filer eller websidor.

Att skapa sin egen släktsajt på webben är ofta givande då det inte begränsas av storleken som det lätt gör när man har det på papper. Och dessutom är det lätt att bjuda in fler i släkten som kan ta del av och kanske bidra med bilder osv på personer i släkten.


Jag har jobbat mycket med MyHeritage som jag absolut kan rekommendera om du vill göra en egen släktsajt. På släktsajten är det möjligt att vända och vrida på släkten i olika perspektiv och skapa både antavlor och stamtavlor, liksom andra typer av rapporter.


1 kommentar:

  1. GeneaMurgia... Min stora dröm är att ha en av hennes släktträd på väggen, då innehållande mina egna anor, förstås. Hennes tavlor kostar ju en del, tyvärr, och ännu har jag inte kammat hem drömvinsten på Lotto, men hoppas kan man ju alltid.

    SvaraRadera