2012-10-02

Vem tror du att du är?

TV programmet "Vem tror du att du är?" är en riktig succé som är omtyckt av de flesta oavsett om man är släktforskare eller inte.

Camilla Läckberg (SVT)
Igår var det dags för avsnittet där Camilla Läckberg fick sin släkt utforskad och det bjöds på en del intressanta inslag med mycket varierande människoöden. Miljön från Fjällbacka och alla dessa Stenhuggare är bekanta för oss som gärna läser deckardrottningen Camillas spännande böcker.

Många släktforskare suckar över att man i programserien oftast ger en ganska glamorös och en oerhört förenklad bild på hur man "egentligen" släktforskar, men syftet är ju inte att det ska vara en "kurs i släktforskning" eller ett program baserat på vedermödorna bakom själva forskandet.
Istället är väl tanken att programmet ska ge en inblick i vissa utvalda forskningsresultat och självklart vill man fokusera på- och framhäva det lite speciella eller udda eftersom det trots allt är TV och begränsat till en timmes visningstid.

För egen del får jag ganska många förfrågningar från folk som vill beställa släktforskning "så som de får på TV" och man med detta i första hand avser att man vill få en slags redigerad "story" där det ingår mycket bilder och någon intressant vinkling av sin släkthistoria.

Bilder och personliga brev osv är dock något som i normala fall eventuellt finns bevarat hos privatpersoner inom släkten och svårt att hitta för en uppdragsforskare i de primära källorna. Möjligen om det rör sig om kända personer eller om personen figurerat i media.

Att man i programserien visar gamla filmsnuttar och bilder gör att de flesta tittarna blir riktigt "avundsjuka" över att någon haft turen att få sina gamla släktingar med på film och bild.
De flesta känner inte till, eller förstår inte att dessa arkivfilmer och gamla fotografier oftast på inget sätt har någon individuell koppling till huvudpersonens egna släkt, utan är med i programmet för att illustrera en "tidsanda" eller ett visst hantverk osv.

När det gäller inslaget med Camilla Läckbergs okända morfars far; Meyer, så blev det till viss del väldigt spekulativt och även om det precis som Ted Rosvall sa, är ganska sannolikt, så är det ju långt ifrån bekräftat.
Här blir jag, som är väl insatt i modern DNA-teknik för släktforskning, lite upprörd över att man inte tar med och visar upp möjligheterna med DNA i programmet.
I de amerikanska avsnitten har man faktiskt på senare tid börjat ta med just DNA-tester som ett naturligt inslag i släktforskningen.

I detta fall ligger det förmodade släktskapet inte särskilt långt tillbaks i tiden och det borde vara en ganska enkel match att låta Camilla Läckberg, eller kanske ännu hellre hennes mor, ta ett autosomalt DNA-test för att sen låta jämföra resultatet med en testad person från en annan ättling till denne Meyer, för att kunna få fram ett betydligt mer säkert resultat på antagandet.

Men oavsett ev. glamourisering, förenkling och vissa brister, så är programmet "Vem tror du att du är?" uppenbart något som får människor att börja fundera på sin familj, sin släkt och sitt ursprung. Och det är något jag anser vara det viktigaste syftet med ett sådant här program och jag hoppas att man kommer fortsätta med programmet här i Sverige.
I USA har man lite oväntat lagt ner serien "Who do you think you are?", trots att den varit oerhört populär även där-

Till Camilla Läckberg och andra som har liknande gåtor i släkten, vill jag bara säga att du är välkommen att höra av dig till mig och jag kan bli din personliga DNA-Assistent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar