2020-01-11

Släktforskning med DNA 2020

Det finns nuförtiden ett ganska stort utbud av genealogiska DNA-tester för släktforskare.

När jag började med släktforskning för drygt 35 år sen så skämtade vi ibland om att i framtiden skulle man antagligen ha någon maskin som utifrån en persons DNA utförde en analys och snabbt spottade ut ett komplett släktträd åt en - och att all vanlig släktforskning i kyrkböcker och annat arkivmaterial skulle vara onödigt.
En del menar kanske att den dagen fortfarande kommer, men vi är iallafall inte riktigt där ännu, även om släktforskningen har utvecklats rejält sen dess.
De första DNA-testerna för släktforskning var med dagens mått inte mycket att hurra för, det var framförallt lågupplösta Y-DNA tester som användes och de finns fortfarande kvar idag (fast i högre upplösning).

"Revolutionen" inom släktforsknings-DNA var när de autosomala DNA-testen kom. Först ut var faktiskt testföretaget 23andMe, som redan 2007 lanserade ett test, men det var primärt inriktat mot medicinska - och hälsoaspekter.

Men 2010 så lanserade FamilyTreeDNA (FTDNA) sitt test FamilyFinder, som på allvar fick igång möjligheten att börja använda DNA som ett verktyg i släktforskningen. Därefter har andra företag hakat på; Ancestry, LivingDNA, MyHeritage, m.fl.

Nu 2020, så skulle jag vilja sammanfatta läget så att de flesta som inte är släktforskare har köpt sitt test från antingen MyHeritage eller Ancestry, båda företagen marknadsför sig väldigt kraftfullt i media och de fokuserar framförallt på ursprung och etnicitet. Dessa båda företag har dessutom en enorm kundbas redan och det är lätt för dem att integrera sitt DNA-test med sitt nuvarande produktutbud.

De som är lite mer inbitna släktforskare ser man ofta välja FTDNA och de som även vill använda sitt DNA även för hälsorelaterad och medicinsk information, finns hos 23andMe. (Nuförtiden erbjuder dock även de mer traditionella släktforskningsföretagen möjlighet att få s.k "hälsorapporter".)

Att testa sig hos ALLA testföretag är såklart det "bästa" om man verkligen vill maximera sin genealogiska DNA-forskning, men dels kan det ju bli dyrt att behöva köpa många tester och vissa av företagen kostar det en hel del fortlöpande att vara medlem på också.
Som tur är har flera av testföretagen öppnat upp möjligheter att föra över kopior på testresultat från andra testföretag, antingen gratis eller till en lägre kostnad.

Ett tips många får nuförtiden är att om man endast vill betala för ett test, så ska man göra det hos Ancestry och sen därifrån använda resultatet att ladda upp på FTDNA och till MyHeritage.
Nackdelen med det är då att Ancestry är ett företag där det kostar pengar att både testa sig, men också att vara medlem i. Ancestry tar heller inte emot några DNA-resultat från andra testföretag, men du kan exportera ditt resultat till nästan alla andra testföretag (utom 23andMe).

Att testa sig hos MyHeritage kostar också pengar både för testet och för att vara medlem. Men de tar emot DNA-resultat från andra testföretag. Du kan exportera ditt DNA-resultat till FTDNA.

FamilyTreeDNA (FTDNA) kostar inget att vara med i och man betalar endast för testet. De tar också emot testresultat från andra testföretag gratis. Här kan man även testa Y-DNA och mtDNA, om dessa tester intresserar dig. Du kan exportera ditt DNA-resultat till MyHeritage.

23andMe tar inte emot resultat från andra testföretag. Hälsoaspekten har alltid varit största fokus här, men man erbjuder nuförtiden även test enbart för släktforskning. Du kan exportera DNA-resultatet till alla andra testföretag utom Ancestry.

Personligen jobbar jag sen 10 år tillbaka med FTDNA och där har du själv kontroll över ditt testresultat och betalar inget för användandet. Och de tar emot resultat från andra testföretag.

En fördel med Ancestry och MyHeritage jämfört med FTDNA och 23andMe är att de är översatta till svenska, vilket många, framförallt äldre personer, uppskattar. Ska du dessutom kombinera ditt DNA-test med att bedriva släktforskning och bygga släktträd osv, så erbjuder såklart Ancestry och MyHeritage även detta (men det kostar pengar).
FTDNA erbjuder i princip enbart ett verktyg för de som redan släktforskar på annat sätt, men är gratis att använda om du testat dig eller fört över ditt testresultat dit.

Så oavsett vart du testat dig, så är mitt tips att alltid föra över ditt DNA-resultat till FTDNA.

  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar