- "Varför står det att jag är Orcadian och att mitt ursprung är från England när jag vet att jag bara har svenska anor?"
I testet Family Finder ingår något som heter Population Finder, vars resultat visar en sammanställning på dina anors geografiska och etniska ursprung.
För den som söker och tittar i FAQ, eller "vanliga frågor" som det kallas på svenska, så finns självklart svaret där, men missas oftast ändå.
Population Finder är fortfarande på s.k Beta nivå, vilket innebär att det är en tjänst som fortfarande är under utveckling och inte helt färdig. Men rent enkelt är det så att vi i vårt autosomala DNA (som testas med Family Finder), har möjlighet att spåra och urskilja viss information om varifrån våra anor har funnits och vilken etnicitet de kan ha. Detta går ganska långt tillbaka i tiden, ca 2000 år och sträcker sig därför avsevärt bortom vad vi kan verifiera med traditionell släktforskning.
Min pappas resultat i Population Finder |
Om vi läser i FAQ så ser vi att detta i sin tur innebär att vårt DNA indikerar att vi har ett ursprung som mest liknar en av flera olika referensbefolkningar som används i Population Finder.
Om vi kollar vilka referensbefolkningarna är så ser vi att där inte finns några svenskar, norrmän, danskar, engelsmän, tyskar, holländare, osv, utan i vår del av världen, dvs västra Europa, så finns följande referensbefolkningar tillgängliga; Baskiskt, Franskt, Orkniskt och Spanskt.
Så om vi inte har afrikanskt, asiatiskt eller amerikanskt ursprung de senaste 2000 åren bland våra anor, så är vi alltså oftast Européer och där vanligen mest lika referensgruppen från Orkney.
I princip skulle det lika gärna ha kunnat stå "nordvästeuropeiskt" och man hade kunnat markera hela nordvästra Europa på kartan, så hade det kanske inte förvirrat så många som det gör idag.
Det skiljer alltså inte särskilt mycket genetiskt på en tysk, en norrman, en svensk eller en engelsman och vi får alla oftast att vi är mer eller mindre 100 % Orcadian som resultat.
Många vill gärna hoppas och tro att vi svenskar har en egen uppsättning DNA som skiljer oss från t.ex danskar eller engelsmän och möjligen har vi det men isåfall extremt små avvikelser som inte framkommer i detta test.
Så har vi då någon direkt "nytta" av resultatet i Population Finder? Njae, kanske inte. Vi kan som sagt se ganska bra vilka världsdelar vi haft våra anor de senaste 2000 åren, eller åtminstone de anor som vi har kvar något DNA från, eftersom autosomalt DNA nedärvs till stor del slumpmässigt. Men för att se om vi har svenskar, danskar, engelsmän eller tyskar, så är det inte direkt användbart.
Sen har våra nuvarande länder och nationer sällan funnits så länge som 2000 år heller, vilket inte gör saken enklare.
Andra projekt och forskare, både proffs och amatörer, försöker i ambition och iver att djupanalysera och urskilja olika små avvikelser i resultaten för att hitta små enskilda markörer och sekvenser och därmed komma fram till mer detaljerade slutsatser. ADmixture kallas dessa verktyg och finns i mängder och baseras på olika teorier. Ibland tycks de ge ganska förväntade resultat och man anser då att de är mer "korrekta" än det grova resultat man får i Population Finder, men några månader senare kommer något annat verktyg där föregående analys helt omkullkastas, så detta är något som man kanske bör ta med en nypa salt.
Förutom Orcadian så brukar vi svenskar ofta ha en viss procent "Ryskt/Finskt", särskilt de med sina rötter från norra Sverige.
En del av oss med Valloner bland anorna får en andel "Franskt" och möjligen även "Baskiskt" och "Spanskt", men merparten av de med Vallonskt ursprung hamnar också under "Orcadian".
Personligen tycker jag att Orkniskt ursprung passar oss ganska bra med tanke på vår historia med vikingar och liknande. Lite mer om Orkney och dess historia kan du läsa här.
Tack för ännu en intressant artikel om detta med DNA och ursprung!
SvaraRaderaJag var i kontakt med dig ett flertal gånger och senast i våras när jag ville bjuda in dig som gästföreläsare.
Jag hoppas att du kan tänka dig att ställa upp i framtiden eftersom det är helt klart att du står högst upp på listan av svenska experter på DNA-genealogi!
Mvh
/Helena Arvidsson
Hej Helena,
RaderaJag får en hel del inbjudningar att hålla föredrag, workshops, studiecirklar och seminarium, men jag brukar alltid tacka nej då jag har svårt att få in detta i mitt schema.
Jag har min tjänst DNA-Assistans där jag erbjuder både utbildning och konsultation för den som vill ha en personlig, privat och flexibelt anpassad hjälp med DNA-genealogi.
Tack för berömmet, men det finns andra som också är duktiga och håller föredrag.
Niklas,
RaderaJag ska genast bli din kund och få ta del av din kunskap! :)
Jag antar att du menar Peter Sjölund och Magnus Bäckmark och jag har varit i kontakt med dem också och visst är de duktiga, men inte riktigt i samma klass som du är.
Men tack för att du ändå delar med dig på din blogg och att vi kan anlita dig privat för hjälp och kunskaper!
Med vänlig hälsning Helena A.
Helena,
RaderaDu är varmt välkommen som kund!
Jag tror nog att både Peter och Magnus har lika stor kunskap och liknande erfarenhet inom DNA-genealogi som jag har, skillnaden är möjligtvis att jag är den enda som gör det på heltid i mitt dagliga arbete.
Bra, för här sitter jag och har ïdag tagit del av mitt DNA på Family tree DNA och som du säger så blev det en blå fläck över UK. Jag vet att jag har anor därifrån, men det blev så koncentrerat att jag funderade.
SvaraRaderaSom en helt novis inom detta så var det verkligen lyckat att jag hittade ditt inlägg. Fast mest förvånad blev jag att 2,50% kom från Asien, och detta menas då under de sista 2000 åren? sedan var det 0,6 feltolerans på UK och 0,6 på Asien, vad menas med det då?
Tack för ett bra och informativt inlägg. //Mia
Hej Mia,
RaderaJa Population Finder kan gå så långt tillbaka som ca 2000 år i tiden.
Med feltolerans avses att det finns en del osäkerhet i den procentsats som angivits och att det alltså kan vara plus eller minus 0,6 % på den siffra du fått. Det är ganska vanligt att man får någon procent felmarginal på dessa resultat. Om feltoleransen är hög, ibland kanske över 10 %, så kan det bero på att man har ett DNA som är svårt att hitta helt rätt referensbefolkning till.
Population Finder är ej färdigutvecklad och resultaten kan möjligen förfinas och förändras något senare när de fått in t.ex fler referensbefolkningar.
Intressant blogg! Glad jag hittade den! :) har på senaste tiden börjat forska mer om DNA grejer och har börjat släktforska. Väldigt spännande och intressant.
SvaraRaderaGanska intressant med Finnarna tex. majoriteten avvSvenskar är ju närmre släkt med britter,tyskar,holländare än med Finnar. Blev förvånad.
Och till ovan hon som hittade lite asiatiskt i sig,Du kanske har finsk eller östeuropeeisk släkt? Lite same i dig kanske?
Finnarna är knepiga, deras språk indikerar också att de inte har något närmare släktskap med oss svenskar, till skillnad från våra övriga grannländer.
SvaraRaderaFinnarna har riktigt hög % av Nordeuropeiskt i sig :) Och mycket lite Medelhavs %i sig. Men samtidigt har dom mycket mer sibiriskt i sig. Kanske mer lik ryssarna. Fast det beror på vilka ryssar man menar då ryssland är så stort.
RaderaOch jag kanske använder fel ord.Men jag är ingen dna forskare eller något. bara en intresserad person.
Jag vet inte så många svenskar som just sysslar med detta,Roligt med en blogg där någon sysslar med det! :) är grymt intresserad utav det,Riktigt fantastiskt vad man kan göra idag om man tänker efter.
SvaraRaderaHur mycket kostar ett DNA test? Vilket är det bästa man kan ta? Alltså vilken hemsida är bäst?,jag har hört 23andme ska vara rätt bra. vilket företag eller sånt är det du jobbar för?
Kul att du gillar bloggen, Tack!
RaderaDet finns många olika DNA-test att välja mellan och de kostar självklart olika beroende på hur avancerade de är och från vilket företag man beställer.
Jag och majoriteten av alla som är intresserade av släktforskning använder oss av Family Tree DNA (FTDNA).
Vilket test som är bäst att ta beror på vilket syfte du har med att testa dig och dels din ambitionsnivå och budget.
Läs gärna en sammanställning om olika tester här; http://anverket.se/dna
Tidigare var FTDNA bäst men lite dyrare, men nuförtiden är de faktiskt både bäst OCH billigast.