2011-04-25

Släktforskning med hjälp av DNA-teknik.

Nuförtiden börjar det bli mer populärt att använda DNA-teknik i sin släktforskning. Dvs att man får fram sin s.k Haplogrupp.
Jag håller precis själv på att läsa in mig på ämnet och lära mig mer om hur jag på bästa sätt skulle kunna ta hjälp av modern DNA-teknik i släktforskandet.

Det finns flera spännande aspekter varför det kan vara bra att komplettera sin traditionella släktforskning med test av DNA;
 • Det kan fungera som en kvalitetskontroll över att de uppgifter man har funnit är korrekta. Vetenskapen säger att rent allmänt så har det under hela människans historia varit så att ungefär 10 % av alla barn som föds inte har den pappa som man tror att man har.
 • Man kan få hjälp att hitta okända släktingar och lära sig mer om sitt ursprung, som man annars aldrig skulle hitta genom traditionell släktforskning.
 • Man kan vara delaktig och ge ett birag till den internationella forskningen där man försöker kartlägga hur människan har utvecklats och spridit sig över vårt jordklot.
Det optimala vore ju om alla tog prov på sitt DNA. Men i nuläget får man väl säga att "ju fler desto bättre" och det börjar bli populärt även för folk som inte annars sysslar med släktforskning att låta ta prov på sitt DNA för att få lite spännande information om sitt ursprung.

Rent tekniskt så finns det förenklat sätt två olika DNA tester som är av intresse för släktforskare; Y-DNA där man kan följa arvet från far till son och mtDNA där man kan följa arvet från mor till barn. Det är alltså lite "orättvist" fördelat så att en man ärver dels sin fars Y-DNA och sin mors mtDNA, medans en kvinna endast ärver sin mors mtDNA.
Om man är kvinna och vill få veta mer om sitt "manliga" ursprung måste man alltså ta DNA prov från sin far eller bror (och hoppas att man inte tillhör de 10 % som har en annan pappa än man tror sig veta...)

Y-DNA ärvs i princip oförändrat från far till son och det gör att om jag själv tar DNA prov så vet jag att min far och hans far osv ska ha samma Y-DNA som jag själv har. Om jag låter min Y-DNA läggas in i en databas och det visar sig finnas andra män med samma Y-DNA så vet jag att vi är släkt och har haft en delad anfader på faderslinjen.
Vad gäller mtDNA så ärvs den alltså från mor till barn, dvs både till söner och döttrar. Men sönernas mtDNA går i sin tur inte vidare till deras barn, utan det kan bara nedärvas från kvinnor.

Så om jag tar prov på mig själv så är det alltså två raka linjer bakåt jag kan följa; min far, farfar, farfarsfar, farfarsfarfar osv med Y-DNA och min mor, mormor, mormorsmor, mormorsmormor osv med mtDNA.

Vill jag täcka in mer arvslinjer så måste jag försöka hitta släktingar som ger mig mer information utifrån hur deras koppling till släktlinjerna ser ut.
T.ex så kan jag låta ta prov från min morbror och då få vetskap om min morfars Y-DNA och därmed min morfars far, morfars farfar osv. Min morbrors mtDNA bör ju dock vara identiskt med mitt eget.
På det här sättet kan man försöka pussla ihop släktingars DNA för att få ihop en mer heltäckande översikt.

Det som kan tänkas vara lite känsligt vad gäller detta med att testa DNA vore ju om man får resultat som visar att man inte alls är släkt med folk man hittills varit släkt med... Det här tror jag kan skrämma en del från att testa sig faktiskt.

Sen är det ju inte gratis heller... De billigaste testerna kostar idag cirka 1000 kr och beställs framförallt från amerikanska företag där marknaden exploderat senaste åren. Nästan alla dessa företag erbjuder bra möjligheter att matcha sitt DNA mot en databas och man får frivilligt lägga in om ens kontaktuppgifter ska vara synliga för andra eller ej.


Jag lär återkomma med mer om detta i bloggen framöver.

Här är ett litet länktips till den Svenska Haplogruppdatabasen

3 kommentarer:

 1. Hej! :) Väldigt bra info du har lagt in här, tack! Jag kom precis just nu in på din sida och har läst väldigt lite än så länge. Jag är adopterad och det är flera pappor på alla oss barn. Min biologiska mamma var gift när hon fick mig med en annan man utanför äktenskapet. HAN står sådeles som MIN far men är det inte enligt min mor. Kortfattat ser det ut så här. Den man som ska vara min pappa är också pappa till en av mina bröder, vi är ju då helsyskon. Jag har sedan två halvbröder och två halvsystrar på min mammas sida. På min pappas sida så har jag, än så länge hittade iaf, två halvsystrar. Jag vill veta med säkerhet VEM som är min pappa. Min pappa är död men mina syskon, förutom en halvsyster, lever. Vet DU hur jag kan få reda, via prov på mina syskon, vem som är min far? Mvh Gun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten till det här inlägget skrevs för länge sedan och det har gjorts många framsteg sedan dess vad gäller möjligheter med DNA-tester för släktforskning.
   Det du ska använda är ett s.k autosomalt DNA-test som heter Family Finder. Då tar du ett sådant på dig själv och sen ett på en av dina halvsystrar (från din fars sida). När sedan resultatet är klart kommer ni direkt få besked om ni verkligen är halvsyskon eller inte, vilket bör ge dig svaret du söker.
   Family Finder test beställer du direkt från FTDNA i USA och du kan klicka direkt i annonsen som finns här på min blogg.
   Om du istället vill ha hjälp med beställningar, att tolka resultat osv så kan du även kolla in min tjänst DNA-Assistans på http://anverket.se/assistans

   Radera
 2. Tusen tack! Ska kolla din tjänst också så får jag se hur jag går vidare. Mvh Gun

  SvaraRadera