2013-09-05

Webbinarium om släktforskning med DNA

Som ni kanske har märkt är det mycket snack och intresse nu kring detta med släktforskning och DNA.

Jag har varit involverad i ämnet sedan 2010, vilket kanske låter som en ganska kort tid, men det var egentligen först då det började blir riktigt intressant med DNA-tester för släktforskning.

I februari 2010 lanserade FamilyTree DNA sitt första autosomala DNA-test, Family Finder. Tidigare fanns endast tester för Y-DNA och mtDNA att tillgå, vilka är ganska trubbiga redskap vad gäller just den praktiska tillämpningen inom släktforskningen, utan mer lämpligt för den som är intresserad av sitt djupare ursprung och då endast baserat på två ytterst begränsade led ur sin antavla.
(Y-DNA följer det obrutna raka fädernet och mtDNA följer det obrutna raka mödernet.)
Allt där emellan, den stora massan av alla sina anor, hade man tidigare ingen direkt möjlighet att få veta mer om. - Tills de autosomala testerna lanserades. Då hade vi plöstligt ett mycket kraftfullt verktyg att använda som komplement till vår traditionella släktforskning.

MyHeritage har bjudit in mig att delta i ett av deras fria webbinarium, med ämnet Släktforskning & DNA.
Det direktsänds torsdag den 12 september kl 19-20 och riktar sig främst till nybörjare som är nyfikna på hur det fungerar med DNA-tester för släktforskning och kanske har funderat att prova på, men känner sig lite osäkra på vilken typ av test man bör välja.

Webbinariet kommer att spelas in och finnas tillgängligt senare på Youtube, men passa på att vara med direkt och du kommer att få några bra specialerbjudanden både från mig på Anverket och MyHeritage.

Det är gratis att vara med och du behöver bara registrera dig för att få information om hur du ansluter till webbinariumet. Läs mer på MyHeritage blogg.

Direktlänk till registreringen; http://bit.ly/17ooC7G

2 kommentarer:

 1. Herregud, hur lyckades Myhertiage att övertala dig att vara med!? Vet många som bjudit in dig till föreläsningar men du nekar alltid.
  Vilken katastrof att jag missade detta webinarium! Jag hittar inte heller den inspelade versionen på Myheritage blogg. Var kan jag se det i efterhand?

  mvh
  Helena Arvidsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena,

   Ja, jag brukar oftast nobba inbjudningar till föreläsningar och liknande.
   Detta var dock en ny och kul grej som jag ville prova på och då det var online tog det inte så mycket tid heller.
   Jag har samarbetat med MyHeritage tidigare och detta var en mycket grundläggande introduktion till släktforskning med DNA som jag fick vara med på som en del i det samarbetet.

   Tanken var att det skulle finnas tillgängligt på Youtube. Tyvärr blev det något tekniskt fel så detta inte fungerade.

   Radera