2020-06-09

Att lösa brottsfall med genetisk genealogi

Idag har tidningarna skrivit nyheten om att ett gammalt ouppklarat dubbelmord nu är löst med hjälp av genetisk genealogi, dvs släktforskning med DNA.
Tidningsartiklar: Expressen Aftonbladet DN
Det här är nyheter i Sverige, men metoden har använts ganska flitigt under de senaste åren i andra länder, framförallt i USA.

En av mina kollegor i USA, CeCe Moore, har t.o.m fått en egen TV-serie som heter The Genetic Detective som visar hur hon hjälper polisen med att lösa gamla "cold cases" där polisen inte lyckats gripa någon med traditionellt polisarbete.

Här i Sverige har polisen nu alltså valt att prova denna metod och tagit hjälp av en av mina kollegor inom DNA-genealogin; Peter Sjölund, som precis som jag själv, varit igång med DNA-genealogi i över 10 års tid och är också en mycket duktig släktforskare.

Resultatet på pilotfallet med det ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004, tycks nu vara klart och man har idag gripit en person som enligt uppgifterna ska ha identiskt DNA med det DNA som polisen säkrat från brottsplatsen 2004.

Hur går då detta till?
Principen med att använda genetisk genealogi för att hitta personer är egentligen ganska enkel, samtidigt som det krävs ett gediget detektivarbete med släktforskningen och bra insikt och kunskaper att använda DNA-genealogi.


Genealogiska DNA-tester tas av de som är intresserade att släktforska. Det finns många olika skäl till varför man vill använda DNA-tester; det kan vara att hitta släktingar man inte känner till, det kan vara för att bekräfta släktskap och verifiera att den traditionella släktforskningen (med kyrkböcker och andra arkivkällor) är korrekt och det kan vara för att söka svar på släktgåtor med okända fäder osv.

Alla som testas läggs in i en databas och sen jämförs man mot alla i databasen för att se hur mycket DNA som man delar med andra. Beroende på mängden DNA man delar med andra kan man dra ganska bra slutsatser hur nära släktskapet är , framförallt om kopplingen man har inte ligger alltför många generationer bak i tiden.

När polisen samlat in DNA från en misstänkt så kan man nu använda detta DNA för att jämföra med alla andra i databasen och se om man hittar några släktingar. Med tanke på hur många som nu släktforskar och använder DNA i sin släktforskning, så bör man i normala fall få en hel del släktingar, även om dessa kanske är ganska avlägsna där det gemensamma släktskapet ligger rätt många generationer bakåt i tiden.
För oss som är duktiga på släktforskning och framförallt att jobba med resultat från dessa DNA-tester, så kan vi nu börja utreda och hitta ett gemensamt ursprung mellan gärningsmannen och hans DNA-släktingar. När man sen hittat en gemensam ana, så vänder man och börjar släktforska fram alla ättlingar (dvs barn, barnbarn, barnbarnsbarn, osv, osv) fram till nutid och detta kan såklart bli en väldigt massa personer.

Den lista med personer man till sist fått fram bör sen innehålla namnet på gärningsmannen också. Beroende på alla faktorer som; kön, ålder, geografi och mängden delat DNA osv, så bör man kunna ringa in ett mindre antal personer som är möjliga att matcha gärningsmannen.
I kombination med vanligt polisarbete bör man nu kunna få fram ett begränsat antal "misstänkta" och för att slutligen kunna bevisa att man hittat rätt person så får polisen ta ett nytt DNA-test på den misstänkte och jämföra med det DNA man samlat in sedan tidigare. Om DNA matchar så är saken klar.

Det råder lite delade meningar om det är bra eller dåligt att släktforskare nu kan hjälpa polisen att lösa gamla ouppklarade brott med sitt DNA.
De flesta verkar anse att det är positivt att kunna få dessa brott uppklarade då det rör sig om grova brott och även om det visar sig vara en släkting vill man att brott ska klaras upp och gärningsmän ska bli straffade.

FamilyTreeDNA har gjort det möjligt för de som testar sitt DNA hos dem att själva välja om de vill delta i det som förkortas LEM (Law Enforcement Matching). Om man inte gör det så får inte Polisen möjlighet att jämföra brottslingars DNA med ditt.

Jag tror nog att de flesta gärna vill att grova våldsbrott och mord ska klaras upp. Men känner man att folk man vill DNA-testa i sin släkt är tveksamma pga rädsla för missbruk osv, så är det bra att man då kan välja bort det.

Detta ställer man in under sina inställningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar