2011-02-19

Den skånska släkten Wong

Min morfars farfar hette Johannes Wong och var stamfadern till släkten Wong från Förslöv och Barkåkra (L).
Johannes föddes måndagen den 13:e december 1858 i Karstorp, Förslöv (L) Dopet skedde på annandag jul.
Hans föräldrar var torparen Pål Troedsson Dahl (1815-1887) och Gustava Andersdotter (1817-1895).
Namnet Dahl var ett namn som Pål fått då han tidigare varit soldat och som man nu behöll som släktnamn i familjen.
Således hette alltså Johannes Pålsson Dahl i sin barn- och ungdom.

Johannes var det yngsta av barnen i familjen, han hade tre äldre bröder; Per, Nils Petter och Jöns, samt tre äldre systrar; Anna, Thelda och Johanna.

Johannes fick namnet Wong i det militära. Han var husar och trots att han redan hade ett släktnamn (Dahl) så fick han alltså namnet Wong istället. Stavningen på namnet har varit lite olika beroende på vilken präst som skrivit det; Vång, Vong, Wång och Wong...
En version av historien talar om att det skulle ha funnit två stycken personer med namnet Dahl på regementet och att Johannes var den som "förlorade" sitt namn...

Ordet Vång är en skånsk synonym för ordet Äng eller Åker och därför kanske inte så konstigt som det först kan tyckas som ett skånskt soldatnamn...
Jag har sett namnet förekomma även som soldatnamn i Vånga (L) så det finns troligen några fler Wong släkter som inte är besläktade med denne Johannes.

Namnet Wong är ju annars faktiskt ett av världens vanligaste efternamn, det finns ju en hel del kineser och andra asiater som bär namnet...

Johannes hade år 1878 ett förhållande med Regina Albertina Falk (1852-1879), som resulterade i en son, Karl Johansson (1879-1900). Regina Albertina dog straxt efter Karls födelse...

Johannes gifte sig istället 1881-03-30 i Förslöv med Anna Sofia Svensdotter (1862-1945) och till en början hade de Johannes "oäkta" son Karl kvar i familjen.

1883-03-16 fick de dottern Agnes Eufrosyne, som tyvärr dog redan den 7:e april samma år. Men två år senare föddes dottern Agda Elentine (1885-1934).
Familjen bodde då fortfarande kvar i Karstorp i Förslöv, men då Johannes slutade som husar och blev istället statdräng, så flyttade familjen till Ängeltofta i Barkåkra (L)
Nu flyttade dock sonen Karl tillbaka till Förslöv för att bo hos sin faster Anna.

På Ängeltofta föddes sonen Albin Ferdinand (1887-1921), dottern Signe Adelina (1889-1958), dottern Ebba Charlotta (1891-1986), sonen Johan Rudolf (1894-1974) och till sist sonen Fredrik Leander (1896-1976).

Johannes var tydligen en riktig kraftkarl, vars styrka var känd i trakten. Enligt historier skulle han kunna, med enbart handkraft, brotta ner stora tjurar genom att ta dem i hornen och kunna lyfta tunga stenar som andra knappt kunde rubba.

I slutet av mars 1898, då Johannes var 38 år gammal, jobbade han på Barkåkra järnvägsstation med att lasta djur på järnvägsvagnar.
Tydligen var det blåsigt och dåligt väder den här ödesfyllda dagen, varpå Johannes olyckligt nog råkade hamna mellan två järnvägsvagnar och fick sin bröstkorg krossad!
Han avled någon dag senare och lämnade sin hustru med de sex barnen att klara sig själva.

Enligt dödboken blev han begravd den 4 april 1897, men släkten Wong lever än idag.

3 kommentarer:

 1. Johannes Vång var min mormors far,det var verkligen roligt att se var vi härstammar ifrån.
  Jag har hela tiden trott att vi härstammade från Kattarp ,men det visade att det var fel
  Vänligen
  Rolf Nilsson i Finja

  SvaraRadera
 2. Hej Rolf!
  Tack för din kommentar och vad spännande att vi är släkt!
  Skicka mig gärna ett mail och berätta lite mer om dig själv och din familj.

  SvaraRadera
 3. Hej! Fick nys om denna sidan av min pappa Tommy Svensson (Rolf Nilssons bror). Jätteroligt att läsa om var släkten kommer ifrån. Vilken fin efterforskning du gjort! Med vänlig hälsning// Therese Svensson

  SvaraRadera