2011-02-10

Jöns Månsson blev bara 19 år

Min morfars anor finns framförallt i Skåne och särskilt från socknarna Barkåkra och Förslöv. Det här var trakter som varierande löd både under Sverige och Danmark, snapphanetrakter...

År 1748, några dagar före jul, inträffade en tragisk olycka i Förslöv som ledde till att min morfars farfars farfars farbror, Jöns Månsson dog i sviterna av sina skador.

Jöns var född den 20e februari 1729 i Karstorp, Förslöv (L). Han var äldste sonen till Måns Jönsson (1699-1765) och Tören Månsdotter (1700-1778).
Jöns hade nio syskon i livet när han själv dog och skulle med största säkerhet varit den som skulle ta över gården så småningom. Men istället blev det min ana, lillebror Måns Månsson (1734-1803) som blev äldste son och blev kvar på Karstorp.

Vad var det då som hände med Jöns? Jo det går att läsa i dödboken 1748, där prästen skrivit en ovanligt lång dödsnotis som ser ut såhär:


Och för er som inte orkar läsa texten själva så följer här en avskrift;
d 21 Decemb. Måns Jönssons son Jöns af Karstorp, som söndagen föruth hvar faren ifrån Wiarp, derest han tiente hos Sven Nilsson, til Karstorp för predikan kl 10 att hämta pigornas kista, och hästarna skenade med honom, så att kiöttet gick af högra knäet och låret, hvaruti sedan slog sig kallbrand, och steg upåth bröstet, att han natten mellan tisdagen och onsdagen wid hönsagäld afsomnade.

När man släktforskar blir man ofta fängslad över olika personers livsöden, även om det inte är så vanligt med så detaljerade och utförliga dödsnotiser som i det här fallet.
På något sätt känns det bra att Jöns historia lever vidare i historien och att vi nu drygt 260 år senare kan tänka lite på honom och hans öde...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar