2011-08-22

Släkt med kungen?

Kronprinsessan Victoria är tydligen gravid och vi får väl förmoda att den blivande fadern är Daniel Westling, som nuförtiden blivit prins. Deras barn, lär väl i framtiden bli kung eller drottning i Sverige (om vi nu inte hunnit avskaffa monarkin innan dess...).

Adel och kungligheter är ju inte så ofta släkt med "vanligt" folk, de brukar gifta sig inom sina egna kretsar.
Men nu när vi plötsligt fått in en "man av folket" i den kungliga familjen, så lär det bli ganska många svenskar som plötsligt är besläktade med den blivande kungen eller drottningen.

Detta gäller faktiskt även för egen del då jag vet att jag är släkt med Daniel Westling. Inte särskilt nära släkt, men besläktade på flera sätt...

Våra närmsta gemensamma anor är Per Johansson Wall (som hette Borg under en period) och hans hustru Kerstin Nilsdotter.
Per Wall skall vara född 1730 i Ockelbo (X). Han dog 1806 i Hanebo (X).
Kerstin var född 1726 i Arbrå (X) och dog även hon 1806 i Hanebo...

Via dessa finns faktiskt två släktanknytningar, Daniels farfars mor, Brita Westling (1868-1965) hade nämligen det så att hennes föräldrar var kusiner med varandra...
Daniels farfars far tog sig namnet Westling ifrån denne Brita då de gifte sig, vilket kanske var lite mer ovanligt på den tiden...

Den här Per Wall är alltså min mormors morfars farfars morfar och till Daniel Westling är han farfars morfars farmors far OCH farfars mormors farmors far.

Sen har jag och Daniel även gemensamma anor i paret Erik Nilsson (1641-1719) och hans hustru Anna Svensdotter (1643-1713) som levde i Segersta (X).

Den här Erik Nilsson är farfars mormors mormors mormors far till Olof Daniel Westling och mormors morfars farmors farfars farfar till mig.

Troligtvis finns där ytterligare några släktopplingar som jag inte hunnit hitta ännu...

Om jag räknat rätt så är min mamma sexmänning med Daniel Westling och får de nu ett barn så blir jag alltså sjumänning med den blivande kungen/drottningen...

Sen vete sjutton om ett släktskap med någon är så mycket att skryta med, oavsett om det är en prins, blivande kung eller världsberömd operasångare. Men släktforskare gillar ju att hitta släktingar av alla de slag.
Och backar vi tillräckligt långt bakåt i tiden så är ju i princip alla släkt med alla.

På bilden syns Victoria Bernadotte och hennes man Daniel Westling som är min mors sexmänning...
Daniel är egentligen född i Almby (T) men brukar sägas vara från Ockelbo.

1 kommentar:

  1. Hoppas du har vackrare leende än prinsen...

    SvaraRadera