2011-08-31

Fader okänd och FamilyFinder DNA-test.

Går det att komma vidare med släktforskningen trots att man hamnat i en återvändsgränd i form av "fader okänd"?
Dvs när man letat i de alternativa källorna till kyrkböckerna men ändå kammat noll?
Svaret på detta måste bli: JA med de moderna DNA-tester som nu börjar bli tillgängliga!

I mitt arbete som släktforskare så stöter jag nästan dagligen på detta med att det saknas angivna föräldrar till barn i födelseböckerna. Ofta väljer mina kunder att försöka hitta den okände föräldern i alternativa källor, men beroende på omständigheterna och när i tiden det rör sig om, så blir resultatet tyvärr alltför ofta negativt.

Men nu har det börjat bli allt vanligare med släktforskningsrelaterad test av DNA och det här öppnar upp helt nya och spännande möjligheter att faktiskt kunna ta sig ur återvändsgränden och komma vidare med sin släktforskning.

Jag rekommenderar nuförtiden alltid mina kunder att låta göra ett DNA-test oavsett om de har några luckor eller okända fäder i sin antavla. Anledningen är ju att man, förutom att hitta fler släktingar och få veta mer om sitt ursprung, även kan hjälpa andra att lösa mysterier.

Jag vågar påstå att alla seriösa släktforskare kommer att vilja testa sitt DNA inom en ganska snar framtid eftersom detta öppnar upp en helt ny dimension till den traditionella släktforskningen!

Testerna man kan ta är många och en del tycker det verkar krångligt att välja och bestämma sig för vilket test man ska ta och vem man ska låta utföra det. Jag har personligen kännt samma sak.

Men eftersom släktforskningen är det primära och man vill låta testa sig för att få veta mer om sin släkt och sitt ursprung, alternativt hjälpa andra med släktrelaterade mysterier, så anser jag att man bör välja en leverantör som är dedikerade att hjälpa just släktforskare och då anser jag att FamilyTreeDNA är det bästa alternativet!

Hos dem kan man beställa ett flertal tester för att testa de vanliga Y-DNA och Mt-DNA, men de har även ett ypperligt bra och spännande test som de kallar FamilyFinder och som går att använda av både män och kvinnor med syfte att just försöka finna svar på gåtor och mysterier som t.ex om man har en "okänd" morfar eller farmorsfar osv. Testet är nämligen inriktat att fungera optimalt inom de närmsta fem generationerna och kan ge en släktforskare det material som behövs för att kunna lösa just såna mysterier.

Det här är också ett test som du mycket väl kan beställa till dig själv även om det t.ex är din farmorsfar som du försöker hitta, men självklart har du något större chanser att få ett mer effektiv resultat om du kan komma så nära den person som du letar efter som möjligt. Dvs är farmor fortfarande i livet är det mer optimalt att låta testa henne istället.
Och som sagt, även du som har ett "komplett" släktforskningsresultat kan ha stor nytta av detta test både för egen del att hitta fler släktingar, men också för att hjälpa andra då all släktforskningsrelaterad genetisk information som hamnar i databasen är till nytta för alla!Klicka gärna på bilden och du kan läsa mer om FamilyFinder och beställa direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar