2011-09-14

Urfadern...

Alla släkter har ju en grundare, en stamfader som var den förste att börja använda sig av ett släktnamn som sedan nedärvts vidare i generationer framåt.
I mitt fall tillhör jag släkten Lindberg. Ett släktnamn som dock inte alls är unikt utan snarare så vanligt förekommande och utspritt att det nästan känns lite tråkigt...

Min Lindberg-släkts urfader var Gustaf Wilhelm Lindman som tog sig namnet Lindberg omkring år 1873. Exakt varför han bytte är väl inte helt säkert. Men mest troligt var att han blev tvungen att byta sitt efternamn, Lindman, eftersom det även fanns en soldat på roten som skulle heta just så (Lindö rote i Vallentuna).

Varför han istället valde att ta sig, det redan då ganska vanliga släktnamnet, Lindberg kan man ju endast spekulera kring. Det kan ha varit att han använde det befintliga Lindman som grund och sen mixade med gårdsnamnet Berg där han var uppväxt. Eller så kanske blandade han Lindman och Wahlberg (som var hans morfars namn och den som uppfostrade honom).

Hans morfar hade tidigare varit just soldat Lindman, men han bytte tillbaka till sitt tidigare namn Wahlberg när han pensionerats. Många av hans barn bytte också till Wahlberg, men Gustaf Wilhelms mor behöll sitt Lindman resten av sitt liv. Men å andra sidan hade hon ju för länge sedan lämnat Vallentuna bakom sig och levde i Stockholm.

Så det var alltså Gustaf Wilhelm som blev grundare till den Lindberg-släkt jag hör till och vi är idag ungefär 30 personer som lever och bär namnet Lindberg tack vare vår "Urfader"...  Ättlingar finns det dock betydligt fler av.


Gustaf Wilhelm Lindberg 1858-1924
 Enligt en av mina fastrar är detta en bild (eller teckning?) på släktens urfader då han var ung...
Han gifte sig 1891, så troligt är väl att den är från den tiden.
Han var född 1858, började arbeta som statdräng 1874 och fick 10 barn som uppnådde vuxen ålder.
Som statare flyttade familjen mycket och levde antagligen ett ganska hårt liv.
Gustaf Wilhelm Lindberg dog 1924 i en ålder av 66 år.
Vem som var hans far är fortfarande okänt, men nu ska det snart skickas in ett DNA-test från min far och förhoppningsvis kan det ge oss ledtrådar till att hitta fadern till urfadern...

I vår DNA finns ju facit och det ska bli oerhört spännande att se vad resultatet blir. Och det bästa av allt är ju att det kommer att fortsätta vara intressant under många år framåt då det hela tiden tillkommer nya DNA test att jämföra mot.

För genealogisk DNA-test anlitar jag Family Tree DNA för att det är det företag som är helt inriktat och anpassat för släktforskning. De ligger dessutom i framkant vad gäller utveckling av tekniken och har hundratusentals med nöjda kunder redan idag.
Jag skulle tro att de flesta släktforskare kommer att komplettera sin släktforskning med ett DNA-test inom de närmaste 5-10 åren.
Vilket i sin tur kommer att revolutionera och ta släktforskningen in i en ny dimension och tidsålder. Spännande är bara förnamnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar