2012-07-26

Kan man vara mer släkt med farfar än farmor?

Om du gillar spänning och utmaningar så är DNA-genealogi ett hett tips!

Hade jag haft mina far- och morföräldrar i livet så hade jag verkligen sett till att låta dem göra sina DNA-test!

Men jag kan iallafall glädja mig över att min son har fått sina far- och morföräldrar testade,  tillsammans med en hel del andra i släkten.
Att dela DNA med någon är självklart ingen bedrift i sig, man föds med sitt DNA och ens föräldrar kan heller inte påverka vilka delar de låter dig ärva av dem.

Jag försökte nyss förklara för min 7-åriga son hur det kan komma sig att man faktiskt kan vara mer släkt (genetiskt) med t.ex sin farfar än vad man är med sin farmor. Eller vice versa.

Slumpen spelar en stor roll när det gäller DNA. Det är viktigt att känna till när man använder DNA i sin släktforskning.

Om vi gör ett mycket förenklat exempel och byter ut DNA mot spelkulor så kan vi säga att farfar har en påse med 100 gröna kulor, farmor en påse med 100 röda kulor, morfar en påse med 100 gula kulor och mormor slutligen en påse med 100 blå kulor.

När farfar och farmor bestämmer sig för att skaffa barn ihop, eller "slå sina påsar samman" skulle man kunna säga i detta exempel, så lägger de 50 kulor var i sonens kulpåse. Det får nämligen inte plats med fler än 100 kulor och båda måste ge lika många. Följaktligen finns där i sonens påse; 50 gröna och 50 röda kulor.
Morfar och mormor vill också ha barn och gör samma procedur med sin dotter med följden att innehållet i hennes kulpåse består av; 50 gula och 50 blå kulor.
När dessa tu sedan möts och i sin tur vill skaffa ett barn så är de också tvungna att lägga i 50 kulor var från sin kulpåse till barnets. Som sagt har de inte möjligheten att välja vilka kulor de ska använda, utan de får skaka om påsen och sen slumpmässigt ta fram sina 50 kulor.
Mest sannolikt så kommer pappan att få fram ungefär lika många gröna som röda kulor, dvs ca 25 stycken av varje och mamman kommer troligen att få fram ca 25 gula och 25 blå.
MEN det är som sagt trots allt slumpen som avgör, så det skulle vara möjligt att pappan av ren slump plockar fram betydligt fler av de gröna kulor han ärvt från sin far.
När barnet sen tittar i sin kulpåse (dvs gör ett DNA-test) så kan man räkna hur många kulor som kommer från respektive far- och morförälder (under förutsättning att även far- och morföräldrarna också gjort DNA-test).

Så det är alltså möjligt (om än mindre sannolikt) att en person kan dela t.ex 40 % DNA med sin farfar och endast 10 % med sin farmor. Med sina respektive föräldrar delar man dock alltid 50 % DNA.
Och det är lika möjligt att ett helsyskon till samma person kan t.ex dela 15 % DNA med farfadern och 35 % med farmodern...

Observera att ovanstående exempel är extremt förenklat!

Genom att ta ett DNA-test har du möjlighet att hitta nya släktingar från hela världen!
Varje vecka ramlar det in hundratals nya testresultat i databasen hos Family Tree DNA och är du med där med ditt eget DNA så kan det vara väldigt spännande att se om det blir någon ny matchning!
Möjligheterna ökar givetvis för varje vecka som går, eftersom fler och fler upptäcker möjligheterna att använda sig av DNA-tester i sin släktforskning.
Vill man öka sina "vinstchanser" så är det precis som i andra "spel" en fördel om man garderar sig och alltså låter testa fler i släkten; föräldrar, syskon, kusiner, far- och morföräldrar osv. Om ni slår ihop era testresultat så ökar chanserna oftast rejält att få hitta fler matchningar och ger en bättre överblick på det DNA som är betydelsefullt för din släktforskning.

1 kommentar:

  1. Nu blev jag lite klokare varför det är bra med fler DNA-tester i släkten

    SvaraRadera