2012-08-02

Släktfiskare

Släktforska kan man göra på flera olika sätt, men ett av de mer spännande sätten är nog att "fiska" efter släktingar. Något jag kallar släktfiskning.

Det bästa sättet att fiska på är att ha bra redskap, bra bete och ett bra ställe att fiska på. Detta gäller även släktfisket och precis som med vanligt fiske så är det också bra att ha både tur och skicklighet för att uppnå bra resultat.

Det bästa betet att agna med är sitt eget DNA, fördelen är att det är ditt eget och att det är garanterat äkta; Ditt DNA är slutresultatet eller "facit" på ditt ursprung! Uppgifter i födelseböcker osv kan vara fel av många orsaker, ditt DNA är däremot alltid rätt!
Det finns idag många företag som specialiserat sig på att utföra DNA-tester. En del av dem fokuserar på hälsa och olika genetiska tillstånd, för släktforskare och släktfiskare är det oftast bäst att anlita ett företag som specialiserat sig på DNA-tester för just släktforskning och inget annat. Jag rekommenderar Family Tree DNA i USA (FTDNA), som kan erbjuda hög kvalitet och alla typer av DNA-tester som behövs till överskådliga priser.


När det gäller vanligt fiske kan du välja att; kasta, meta eller lägga nät och när det gäller släktfiske så kan du välja mellan; YDNA, mtDNA och atDNA
 YDNA kan endast män använda, mtDNA och atDNA kan användas av bägge könen.


Med YDNA kan du fånga manliga släktingar som delar ditt DNA på det raka fädernet. Precis som med vanligt kastfiske där du kan välja olika storlek på dragen, så kan du med YDNA välja olika antal markörer du vill agna med, det minsta är 12 och det största 111 markörer.
Släktfiskar du med ett 12 markörers YDNA så har du större chans att få napp, men det blir väldigt avlägsna släktingar du får upp. Använder du 111 markörers så har du chans på "gammelgäddan", men det nappar troligtvis oerhört sällan...

Med mtDNA kan du fånga släktingar som delar ditt DNA på det raka mödernet. I vanligt fiske kan du välja olika storlek på krok och flöte och om du släktfiskar kan du välja mellan storlekarna; HVR1, HVR2 och FMS, som fungerar på samma sätt. Här finns såklart chans att få upp något stort, men även med FMS så är risken att den släkting som nappar är väldigt avlägsen.

När det sen gäller atDNA, eller autosomalt DNA, så motsvarar det som sagt att lägga ut nät i vanligt fiske. Här kan du få massor av fisk och släktfiskaren kan likaså fånga upp massor av släktingar. Maskorna är ganska stora och de avlägsna släktingarna kan oftast simma rakt igenom och undkomma, men istället kan du få upp släktingar som delar ditt DNA från alla delar i din antavla, dvs även farmor, morfar, farfarsmor osv. Det enda som ställer till det är att det kan vara svårt att få grepp om hur man är släkt och det är en stor fördel om man har en rejäl traditionell släktforskning att använda parallellt i utredningsarbetet när man sen "rensar nätet".

Självklart går det bra att kombinera alla metoderna på olika sätt. Och vill man använda fler nät så ser man till att testa atDNA för sina far- och morföräldrar, föräldrar, kusiner, syskon, osv.

Vart man släktfiskar spelar såklart även stor roll! Storleken på fiskeplatsen kan vara viktig, men att fiska i en stor sjö med fisk som nappar dåligt är kanske inte lika bra som att fiska i en mindre sjö med mer nappvillig fisk och detta gäller även släktfisket. Optimalt så fiskar man i alla sjöar, men det blir förstås både dyrt och arbetsamt.

Varje vecka så testar sig hundratals med människor världen över och deras DNA-resultat läggs in hela tiden, så för varje vecka som går ökar dina chanser att få napp!

Känner du att detta med släktfiske verkar krångligt och tidskrävande, men ändå är intresserad av att få dina släktingar "uppfiskade" så är DNA-Assistans en tjänst just för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar